Večírky slavných
Slavné osobnosti u nás i ve světě si rády pochutnají na mořských plodech nebo na zvěřině. Svědčí o tom menu na vyhlášených večírcích. A většinou je výběr velmi různorodý.
Zpravidla na stole nechybí krabí maso, humři a další druhy ryb a mořských plodů, kachna nebo husa a nejrůznější zvěřinové lahůdky.
Tak například na nejslavnější svatbě posledních dob mohli hosté ochutnat krabí salát, kachnu s ovocnou omáčkou, křepelčí vajíčka s nasoleným celerem, skotského uzeného lososa, jehněčí plec nebo třeba humry s citrónem. Chuťovek bylo samozřejmě mnohem víc. Na svatbě prince Williama a Kate nechybělo ani hovězí maso, které se podávalo současně s Yorkshire pudinkem.
Hovězí hrálo prim i na prezidentském menu na americko-ruském summitu. Královská svatba je samozřejmě něco jiného než pracovní oběd prezidentů, ale také by stála za ochutnání. Státníci si pochutnali na dýňové polévce a roštěné na houbách s knedlíkem.
Naopak zvěřina bývá základem gastronomických specialit servírovaných na večírcích Karla Gotta. Zlatý Slavík totiž zvěřinu miluje. Když v roce 2009 slavil sedmdesátiny, mohli si hosté pochutnat třeba na kančím guláši, zaječí paštice nebo srnčích a daňčích biftecích. Nechyběly ani pokrmy z jiných druhů mas. Hosté si mohli pochutnat také na vybraných francouzských sýrech a nejrůznějších cukrovinkách.
Téma společenského setkání se často odráží i na vzhledu servírovaných pokrmů. Bylo tomu tak například i letos u předávání oscarů v Hollywoodu. Podávaly se lahůdky naaranžované do tvaru sošky. Hosté tak mohli ochutnat například Oskara s lososem a kaviárem.
Stejně jako na mnoha jiných honosných akcích, i na této se připravovalo jídlo výhradně z regionálních surovin. Filmové hvězdy si pochutnaly na humrech, roastbeefu i na pistáciovém másle. K dobrému jídlu, patří i dobré pití, takže se zapíjelo nejdražším šampaňským z roku 2002.
Podobně sladěné téma večera s gastronomií měla i slavnostní večeře šampiónů wimbledonského turnaje v létě roku 2011. Sál hýřil wimbledonskými barvami – fialovou a zelenou. Atmosféru tenisového turnaje pomáhala dotvořit také ledová výzdoba s umělým trávníkem na stolech nebo ledová socha prvního vítěze Wimbledonu Spensera Gorea v životní velikosti. A na čem si tedy tenisové hvězdy, včetně Petry Kvitové, pochutnaly?
Jako předkrm se podával chřest a salát z artyčoků, rajčat a avokáda. Hlavní chod vypadal noblesně: skotský platýz smažený na kurkumě s rýží s humrem a rakem. Wimbledonské barvy reprezentovala na talíři příloha – pyré z hrášku a fialová brambora. Sladkou tečku udělal moučník panna cotta s hruškou z Worcestershru